Botanik Bilgi :
Ebegümecigiller familyasından, lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir bitkidir. Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yaprakları uzun saplıdır. Meyvesi (Koza); 3-5 gözlü bir kapsüldür. Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve üzeri, uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5-10 tane tohum vardır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Koza veya Yerli türü yetiştirilir. Yerli pamuk,(Gossypium herbaceum); 75-80 santimetre boyunda, yan dalları, kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir türdür.
Yetiştirildiği Yerler :
Anavatanı Hindistan’dır. Ülkemizde pamuk üretimi Çukurova, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Antalya yöresinde yoğun olarak yapılmaktadır.
Toplanması-Saklanması :
Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar. Çiçekleri çabuk solar ve ceviz iriliğinde koza yapar. Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır.
Kullanıldığı Yerler :
Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek “Hidrofil pamuk” yapılır. Çiğit denilen pamuk tohumlarından, Pamukyağı (Oleum gossypii) elde edilir. Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır.
Faydaları:
Kabızlığı giderir.
Ateşi düşürür.
Aybaşı yokluğunu giderir.
Adet kanı söktürür
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder